Tiimi Geopark Challangessa 2014 ja 2021 by Tapani Launonen

Tiimi Geopark Challangessa 2014 ja 2021 by Tapani Launonen
Tiimi Geopark Challangessa 2014 ja 2021 by Tapani Launonen

torstai 19. syyskuuta 2013

Ketjut kireenä Kainuussa

Kisa: Lost in Kajaani, Lost sarja
Paikka: Kajaani - Ristijärvi
Tavoite: Maaliin?
Tämä on jälleen oma näkemykseni kyseisestä tapahtumasta. Kaitsu voi olla eri mieltä tapahtumista ja se hänelle suotakoon :-).
Taustat ja treenit: Huh, huh... joukkueen kokoaminen on haastavaa. Alkukiinnostus oli kova, mutta... Jokke oli ajoittanut yhden kampaamon rakentamisen samalle viikolle ja tavarantoimittajien kanssa oli hankalaa. Keittiön asentaminen neljässä tunnissa ei sitten onnistunutkaan.Tanellehan tämä ei mahtunut kalenteriin millään.

Onneksi Kaitsu F oli jo lupautunut Tanen tilalle, joten pääsimme edes mukaan kisaan. Toki hieman lyhyempään kaksihenkiseen Lost sarjaan.
Viimeistelytreenit Kaitsun kanssa 2vkoa aikaisemmin sujui hyvin, mutta sitten alkoivatkin ongelmat eli kolmeen kertaan rikottu pohje huuhteli hoosiannaa jo pienestäkin väännöstä. Ja kun sitä varoi niin vasen polvi nitkahti ja alkoi rutisemaan kuin Garyn takapakka. Ainut vaihtoehto oli täydellinen 1½ viikon juoksutauko ennen kisaa... jee... mä sitten pyöräilen lopputreenit... Kele polviki siinä kunnossa, että tääki sattuu... ei siis tehdä mitään viimiseen viikkoon...
Jotta homma ei menisi helpoksi, onnistuin rikkomaan myös Garyn takarenkaan kiinnityksen tasan viikkoa ennen kisaa. Rengas jäi lenkillä puunrunkojen väliin ja vääntyi pahaenteisesti (ja mies kierteellä ojaan :-))... Osia ei löytynyt purosta ja edes Suvalasta... Pikana tilasivat uudet osat Hollannista, hyvää asiakaspalvelua, kyllä ne ehtii... Joo ehti, mutta olivat lähettäneet väärät osat... Siispä Tullinpultin kautta torstaina klo 16.55 sopiva mutteri+prikka (toisen kerran tunnin sisällä hyvää asiakaspalvelua :-)) mukaan ja sain karsittua pyörän kasaan klo 21 (toki takavanne hieman jäi hieman "vispaamaan"). Fillariin oli uusittu takapakka, ketjut ja takavaihtaja, joten nyt piti vaihteiden vihdoin toimia... vaan ei, kun säätäminen ei "vispaamisesta" johtuen toiminut kunnolla ja etuvaihtajakin on saanut "hittiä" jossain vaiheessa sen verta, että säädöt ei ole kohdillaan.
Lisäksi kursimisvaiheessa huomaan, että takajarrun huono toiminta johtuukin siitä, että jarrupalat on "finito". Eihän siellä oo isoja mäkiä, eihän?
Melontareeni jäi tekemättä, kun Kaitsulla kalenteri täynnä. No... onhan näitä aikasemminki vedetty ilman treeniä...
Hyvät pohjat siis lähteä kisaan... Kun tähän lisää sen, että Kaitsu oli nukkunut koko viikon hieman huonosti, kun oli ollut suunnistuksen järjestelyhommissa SM-kisoissa, Yöcupissa ja Oulurasteilla niin Hieman epävarmoissa tunnelmissa kohti Kainuuta.... Mitähän tästä tulee?


Kisa:
Perjantai 13. päivä klo 6.30 ja lähdemme 1 Lifen oppeja noudattaen kisaan vasta perjantaiaamuna. Kamaa oli mukana riittävästi ja Kaitsu oli pirteänä kuskina ohjaimissa (muutaman tunnin unilla).
Klo 9.00 Kisamateriaalia hakemassa ja kamojen tuunaus alkaa. Reitti näyttää helpolta, selkeitä reitinvalintoja, paljon pyöräilyä ja paljon tehtävärasteja. Hieman siis erityyppinen kisa tulossa kuin esim. Geopark. Kapteenien kokouksessa ei mitään ihmeellistä, näyttää olevan koko Oulun seikkailu-urheilun kerma + läski (=minä) on paikalla.
Klo 11.30 Tässä sitä nyt ollaan, valmiina lähtöön. Kamat kasassa ja yöpymiskamat luovutettuna järjestäjille. Todella paljon porukkaa, lähes 100 joukkuetta ja yli 200 kisaajaa. Otan ekat juoksuaskeleet 1½ viikkoon, tuntuu hyvältä?
Klo 12 Lähtö, eka osuus prologi ja suunnistusta... Hyökkävä askeleemme tyssää heti alkuunsa, missä me ollaan??? Ei ainakaan kartalla. Pitääpi käydä pyörän ja isomman kartan luona, että saamme itsemme jotenkin kartalle, koska lähtöalue on kartan ulkopuolella :-), hieno källi heti alkuun, me like!
Klo 12.31 Prologi ohi, Kaitsu suunnisti ja juostiin suhteellisen rauhallisesti, koska pohkeeni kestävyys on täysi arvoitus. Ei kipuja ja 6min kärjestä... No tulihan siinä pari pientä pummiakin, muttei mitään vakavaa.
12.43 Eka tehtävärasti (Quest)-- Aarteenetsintä. Hieman kulu aikaa vaatevaihdossa ja nyt olemme pahassa ruuhkassa ja Kaitsu ei löydä aarretta (=sählypalloa beach volley kentältä) vaikka kuinka kaivaa. Onneksi vihdoin löytää rastinpitäjän juuri piilottaman pallon ja kehoittaa minua tekenmään samoin ("seuraa niitä kavereita, ne piillottaa palloja koko ajan"). Minua "onnistaa" heti. Matka jatkuu... 20min kärjestä jäljessä
13.20 Ekat pienet nyppylät on noustu ja joukkueita ohiteltu. Nyt ei mennä Gappy Adventuren normaalia "ajellaan vierekkäin ja jutellaan"-vauhtia, vaan niinkuin muutkin eli peräkkäin ja vetovuoroa vaihtaen. Edelleen 20min kärjestä... Ja se tunne,  kun katsot taaksesi... ei ketään... ajat 10m ja selvästi joku pyrkii ohi... väistät ja "kilpasarjan" kärkitiimi sujahtaa ohi. Juuri ja juuri huomaa, että Freeadventuren Sepe ja Hannu siinä tais olla? Vai oliko? Eiks niitä pitäis olla kolme?
13.35 Toinen Quest --kahvakuulaa heitellään rata läpi, nopeesti hoidettu, homma jatkuu edelleen 20min kärjestä
14.55 Matka on taittunut mukavasti. Ohittelemme joukkueita ja reitinvalinnat teemme sen mukaan missä voisi olla polkua tai edes hiekkatietä ajettavaksi (asfaltti ei kiinnosta). Ihan hyviä valintoja tuntui olevan vauhdinkin suhteen, jäimme kuitenkin kärjelle 10min lisää. Kolmas Quest -- Uimapatjailua joessa! Ei muuta ku uikkarit jalkaan ja virkistymään jokeen! Ja jossain vaiheessa Freeadventure suhahtaa taas ohi... (siis niillä on eri reitti, ei meidän vauhti oo kasvanu :-)...)
15.25 Kylmää oli... ja sain rikottua patjan, koska olen läski... Kaikki muut meni samasta kohtaa rikkomatta patjaa, minä en. Eli loppumatka uiden... Vaatteiden vaihto on hankalaa ja siksi ero kärkeen kasvaa jo 40minuuttiin (pyyhe olisi ollut kiva :-)).
16.00 Taas Questi suoritettu -- farmarikävely kahden hiekkasangon kanssa. Matkalla tänne oli jo kunnon polkua ja sai vihdoin tossut märäksi :-). Painavia oli sangot, mutta selvittiin siinä missä muutkin. Edelleen 40min kärjestä.
16.40 Saukkovaaran huipulla 45min kärjestä... hyvin menee, vaikka olihan raskaita nousuja. Pieni pummi lopussa, mutta muuten ollaan päästy koko päivä ilman sen suurempia pummeja ja ongelmia, erittäin harvinaista. Nyt Questi -- haettava rasti Kiinasta eli suurinpiirtein vaaran juurelta. Valitsemme kulkuvälineeksi pyörän, jonka jätämme puolimatkaan.
17.20 Matka jatkuu alaspäin 50min kärjestä. Hyvin jaksoimme pyörällä ja rasti löytyi pusikon läpi menytyä suoraan. Nyt mennään ja kovaa (57km/h) alaspäin (hieman mietityttää vispaava rengas ja hieman löysä takajarru...). Ekaa kertaa missaamme etukäteen ajatellun reitin, mutta eipä tää paljoa kierrä...
17.55 Viimeinen questi (renkaan ja vesikanisterin kuljetusta, sekä lankku-parihiitoa) tältä pävältä tehty... Se vaati, reitinvalinnasta johtuen, yhden todella rankan nousun vaaralle. Nyt hapottaa jo tosissaan, koska Gary ei oo antanut edestä pientä kiekkoa koko päivänä. Ja sitten taas kovaa alas (fillari kestää, kestäähän?) n.55min kärkeen.
18.10 Ekan päivän maalissa sijalla 9. , 57min kärjestä, hyvin meni!!! Kaikki seka ja naisjoukkueet takana, täähän meni ihan kilpailuksi. n. 90km matkana. Suunnistus toimi koko päivän hyvin ja vaihtelimme suunnistajaa tasaisesti. Isoimmat "mokat" tuli toiminnassa Questeillä ja ihan alussa (25min), mutta noissahan ei oo mitään uutta...

Yötauko: Ruokaa, ruokaa enemmän ruokaa. Unohtu sitten ne taukokengät sinne autoon... Nyt voi valita märkien pyöräkenkien ja uitettujen lenkkareiden välillä. Teltta kuntoon ja Kaitsu nukkumaan klo 21.30. Itse otan torkut ja kapteenien kokous on klo 23. Seuraavan päivän reitti selviää, selkeästi sama homma jatkuu... Ja unihan ei tule kun tuli nukuttua se 30min...

4.30 Herätys muutaman tunnin unen jälkeen ja aamupala (luksusta, kun voi syödä sisätiloissa ja tulla valmiiseen pöytään). Samalla reitin suunnittelua hieman väsynein silmin. Eipä paljon ajatella reittiä/lähtöryhmää sen tarkemmin (kannattaisi...). Lähdemme ekassa lähtörymässä klo 6 eli Kamat kasaan ja vivalle. Kaitsu nautiskelee päälle läpimärät fillaritrikoot... Fiilis yllättävän hyvä, paikat ei pahemmin tunnu kipeiltä...
05.55 Missä on meidän Emit????? Siinähän se repun pikkutaskussa kuten pitääkin, turhaan puran kaikki mahdolliset pakaasit ennenkuin huomaansen. Ei siis paniikkia, eihän?
06.00 Matkaan!! Lamput päällä sumussa on aina tunnelmaa...
06.07 Tui sitten tehtyä väärä reitinvalinta... Eilisen uholla tuumimme, että vedämme sen pitkän nousun (jota tulimme alas 57km/h) helposti... Kaitsu vetää, minä en. Liikaa tankattu, jalat tahmassa ja Garykin yskii...
06.32 Rasti 1, Kaitsun piti nousun päällä vähentää varustusta, joten ei mene putkeen. Heti 7min kärjestä... Olis kannattanu ottaa se hieman pidempi, mutta vähänousuisempi reitti.
07.30 Päivän eka questi suoritettu -- suunnistus. Ei sujunut juoksu mulla, eikä käyräsuunnistus Kaitsulla, miehet on ihan unessa ja 25min jo kärkeä perässä...
08.15 Toinen questi suoritettu - trapetsihyppy (Kaitsu) ja ammunta (meikä). Selviän nopeasti ammusta ilman sakkoja (=ylimäärästä 1km juoksua). Kaitsu joutuu jonottamaan omaa suoritustaan yli 10min. Niin tällä lähtöpaikalla kostautuu nuo aamun mokat ja juutumme siis aamuruuhkaan. Pitäisi olla parempi näissä aluissa... nyt siis jo 40min kärkeä perässä...
09.00 Melontarasti häämöttää... Pyöräilyssä ei ole samaa vetoa kuin eilen. Kaitsu on vetoroolissa lähes koko ajan ja meikä yrittää roikkua mukana... 50min kärjestä
09.50 Melontaläpsyttely meni miten meni. Tällä harjoittelulla loistavasti, jäätiin vaan 5min lisää kärjelle. Ihan mukavan paikan olivat löytäneet tällekin lajille... (jälkeenpäin ihmetyttää, että melonnan jos olisi jättänyt pois kokonaan, sakko olisi ollut sama kuin siihen kulutettu aika tai vähemmän?)
10.20 Questi ja suunnistusta taas. Nyt menee putkeen vaikka Kaitsu on eri mieltä järjestäjien kanssa K-pisteestä :-). Tunti ollaan perässä keulaa eli alamme päästä vauhtiin! Paitsi heti perään, Kaitsun katsoma polku (ilman ylimäärästä nousua) osottautuu hiekkahirviöksi eli menetämme oitis 5min.
11.00 Taas questi suoritettu, nyt vedettiin viestinä ravirata ympäri juosten, kierros/nuppi. Kaitsu veti kovaa ja itsekkin juoksin koko matkan. Pysymme sen reilun tunnin kärkeä perässä...
11.35 Reissun parhaat polut ajettu. Ei ehkä nopein reitti, mutta ei haittaa, koska moni on selvästi mennyt hitaamminkin.
12.01 Takaisin lähtöalueella ja epilogi alkaa. 1h 10min kärjestä jäljessä. Pientä haparointia lopussa.  Ilmeisesti pyöräkengillä juoksu on ollut kuolemaksi mun jaloille...
12.17 Laskeutuminen katsomon katolta suoritettu pienen jonotuksen (6min) jälkeen... Vaihdetaan lenkkarit alle, jospa kulkis paremmin...
12.36 Renkaiden järjestely rasti suoritettu ja takaisin "keskipaikalla". Rasti meni hyvin, mutta nyt ei juoksu mulla enää kulje yhtään, ei siis yhtään. Sattuu suurinpiirtein kaikkiin lihaksiin...
13.00 Pelasin jotain haamupeliä kännykällä, näillä nakeilla hävisin heti ja sain juosta ihanat 2 sakkokierrosta, lihakset tykkää, running SUCKS!! Kaitsu selvittää suunnistussimulaattorin virheittä. Nyt enää viimeinen kiekka ja se on sitten siinä! 1h 20min kärjestä.
13.30 Jiihaa! On se hienoo vetää armeijan esterata näin notkeilla jäsenillä. Päästiin kuitenkin läpi. Eniten pelotti hypätä esteiltä alas, hieman on elastisuus kateissa tässä vaiheesa kisaa... 1h 30min kärjestä :-). Ja samantien 5min takkiin siinä, kun yritettiin ensin väärästä kohtaa armeijan alueelta ulos. Portti ei ollut auki ja ei sitten menty edes aidan ali, vaikka muut meni, vaan kunnioitimme suunnistuksen sääntöjä ja menimme portista.
13.55 Viimeinenkin questi suoritettu. On se hienoa, että pääsee uimaan ennen maaliintuloa! Puhtaus ennen kaikkea. Mulle siis uinti lammen yli ja takaisin, samalla Kaitsu kiertää lammen juosten. Kuivat kamat päälle ja menoksi 1h 35min kärjestä...
14.10 Maalissa, sijoitus jossain ynnämuuta luokkaa. Viimeisen kilometrin juoksin väkisten ja urheilukentällä sai vielä vetää pari 3000m estettä ja vesihaudan.  Hieno tunne, mutta samalla ottaa päähän, kun koko roppa on RIKKI. Reilu 1h 40min kärjestä. Matkaa tuli lauantaillekkin 90km eli yhteensä n.180km / 14h 21min tuli taivallettua.

Kokonaistuloksissa 11/22 miehissä, 15/54 kaikista joukkueista.
Hiukan tarkemmin asioita miettimällä miesten 9. sija ja kokonaiskilpailun 11. sija olisi ollut helposti otettavissa. Nyt hukkui aikaa molempina päivinä, yhteensä yli tunti siihen, että ei oltu ihan "läsnä" kisan alussa ja questeillä oli jonoa. Lisäksi varottiin turhaan sakkoja (suunnistussäännöt ja turhia extratarkastuksia).
Toki olihan tämä täysin uutta minulle, että
a. pääsee koko radan läpi ja "melkein" kärkiporukassa
b. oikeasti pystyy kisaamaan muita joukkueita vastaan, ei pelkästään itseään.
Siksi tuollaisiin pikkuasioihin ei tullut kiinnittäneeki huomiota.
Lähtökohdista huolimatta reissu meni läpi ilman mitään suurempia ongelmia. Jalat ja Gary kestivät loppuun asti ja Kaitsun ei tarvinnu pahemmin odotella (toki jalat on nyt ihan RIKKI, mutta kestivätpähän maaliin asti). Rata oli pyörämielessä tylsä, maastopyörää ei olisi tarvittu ollenkaan (cyclocrossilla porukka veteli hyviä sijoituksia ja armeijan pyörälläkin meni reitti läpi helposti), toki maisemat oli hienot. Rastien sijoittelu selkeää, suunnistusta ei pyöräosuudella juuri ollut ja "koukut" puuttui lähes kokonaan (lukuunottamatta sitä alun karttahomma). Hieman puuduttava peruskisa, jonka pelasti monipuoleiset questit. Sepen kisoja hienoine rastimääritteineen ("Turbiinissa", "Kiven päällä", "Rannassa" jne..) jäimme kaipaamaan, mutta toisaalta 1:100 000 kartalla sellaiset menee arpomiseksi. Vettä olisi voinut mennä kenkään myös hieman enemmän, nyt ne piti erikseen kastella.
Toisaalta erittäin hyvä kisa seikkailu-urheilua aloitteleville, en tiedä olisko Extreme Lostin rata ollut parempi meille? Mun jaloille ei ainakaan... Jotenki ne pitäs saada edes kävelykuntoon ilman leikkausta... Vaarojen Maratoniin alle 3 viikkoa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti