Tiimi Geopark Challangessa 2014 ja 2021 by Tapani Launonen

Tiimi Geopark Challangessa 2014 ja 2021 by Tapani Launonen
Tiimi Geopark Challangessa 2014 ja 2021 by Tapani Launonen

keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

GPC3 - Kisaturina

Kisa: Geopark Challange Xtreme 5.-6.7.2013
Paikka: Muhos-Utajärvi
Tavoite: Ehjä suoritus
Tämä on jälleen oma näkemykseni kyseisestä tapahtumasta. Muut tiimin jäsenet voivat olla jälleen eri mieltä tapahtumista ja se heille suotakoon :-).
Taustat ja treenit:
Luettavissa tästä blogista.

Varusteet:
Uusia varusteita taas ilmaantui, vaikka kisoja on jo takana useita.
Uimapatjan hankintaan satsattiin. Eri malleja käytiin läpi useita, mutta loputa valinta oli selvä eli Jyskin varavuodeilmapatja (sen ohjeissa kielletään käyttö vedessä eli oivallinen valinta). Hieman iso, mutta ainakin kelluttaa hyvin.
Räpylät käsiin tuomaan lisävoimaa, jumarit harjoituskäyttöön, ja uudet tiimipaidat mallia pyöräily. Siinähän sitä oli tälle vuodelle uutuuksia.

Reissu:
Torstai 4.7. 
Komentomoduuli saapuu klo 02 Ouluun ja hyvät yöunet. Päivällä kamashow päälle ja klo 16 ollaan kisakeskuksessa hakemassa karttoja ja reittikirjaa, sekä suorittamassa testejä. Kilpailunumeromme on 1 mikä aiheuttaa hieman hilpeyttä. Poijaat hilpasevat ittensä oksalle alle aikayksikön ja klo 18 ollaan jo takaisin! Hieman purtavaa ja reitin suunnittelu alkakoon...
Perusravintoa eli pizzaa ja numerot päällä tietenkin
Reitin suunnittelu on nopeaa ja ensi kertaa merkitsemme jopa suunnitelmat karttaan. Karttojen päällystys ei taas suju, mutta kyllä niillä nyt pärjää. Sitten se kamojen jako, ja kyllä, tänä vuonna kapu on tiukkana ja kaikki turha puretaan repuista ja pyöristä pois. Ja uutta on myös se, että joka osuudelle tehdään omat "pussit" jossa osuudella tarvittavat kamat + energiat valmiina. Jospa nyt vaihdot sujuisivat hieman nopeammin...
Sauna, kisabiisin valinta ja nukkumaan klo 23.30. Illan teemana oli "syödäänkö vielä jotain".

Perjantai 5.7.
Herätys klo 7, järisyttävä aamupala ja kohti lähtöpaikkaa klo 8. Paikalla onkin jo aikamoinen suhina käynnissä ja samanlainen suhina käy päässä (onko kaikki mukana, oliko vielä jotain jne. jne.). 
Vihdoin klo 9 pääsemme areenalle ja saamme tavarat lähtökuntoon. Nyt on kamat kerrankin optimoitu. Kannustusjoukotkin ehtivät hyvin paikalle, vaikka yhden cheerleaderin kone oli myöhässä :-).
Juuri ennen lähtöä...
10.05 Sentencedin tahtiin liikkeille, kolmiosaiselle prologille juosten, suurta urheilujuhlan tuntua, fiilis katossa, tossu kulkee.
10.07 ja ekat nokkoset. Porukka menee jonossa joenrantaa tossut kastellen, voisihan sitä kiertää, mutta mennään ny porukas.
10.11 ja eka suunnistusvirhe eli ISOlla porukalla väärässä poukamassa eli alle 10min ja kisan peruselementit jo hanskassa :-).
10.15 ja eka rasti, tästä se lähtee
10.19 Toka rasti ei ollukaan tässä, vaan tien toisella puolella. Osa menee ojarumpua pitkin tien ali, tungosta on kun pahimmillaan Hullujen päivien avajaisissa, me kierrämme (tästä tulee pitkä juttu, jos näin paljon tapahtuu...)
10.41 Tiiselivauhdilla juoksu sujuu eli 10-11km/h. Pikku kunniakierros edellisellä, nyt on isompi ojarumpu, josta pääsee tälläkin vartalolla läpi. 
11.15 Eka osuus takana (8,8km tuli mutkineen, 5,4 oli linnuntietä) hyvin meni muutamaa huonoa reitinvalintaa  lukuunottamatta. Uintia olisi ollut jo tarjolla, mutta säästimme sen seuraavalle osuudelle, jonne lähdemme uimapatjojen kanssa ja heti hieman väärään suuntaan. Kuuma on, toivottavasti viilenee, muuten nesteet ei riitä.
Ei sinne!
12.23 Osuus on sujunut hyvin. Patjat toimivat loistavasti vedessä ja ohitamme paljon porukaa... joka taas ohittaa meidät maalla, koska patjojen kanssa on lähes mahdotonta juosta. Nyt on vuorossa hieman etsintää, koska ensin on löydettävä museoalueelta kartta, joka kertoo seuraavan rastin sijainnin.
12.35 Pienen joukkohysteriaetsimisen jälkeen Tane lunastaa itselleen osuuden Jukolan viestiin, löytämällä rastin muiden tiimien huomaamatta. Livahdamme takavasemmalle kohti seuraavaa rastia, ettei muut näe.
12.54 Toinen osuus ohi. Kompensoimme huonon reitinvalinnan käyttämällä patjoja enemmän kuin muut, eli lopputulos tähän asti on hyvä (toki patjojen kanssa kauhominen olisi vaatinut harjottelua, ettei olisi heti ollu yläkroppa krampissa). Tane ja Jokke saivat käsivarret naarmuille "design" virheen takia. 7km oli osuuden pituus koukeroilla, nyt rullikset mukaan ja seuraava osuus.
13.35 Rullailu sujuu jotenkin, äsken vedettiin pätkä hiekkatietä, onneksi on sauvat. Nyt on pakko vaihtaa lenkkareihin, edessä nokkosviidakko ja jyrkkiä nousuja ja laskuja.
14.00 Vaihdettiin takas luistimiin ja nyt taas takas lenkkareihin. Nää vaihdot ei meiltä suju, kaikki muut tekee vaihdot nopeemmin...
14.20 Taas rullilla, tulikin taas ektrarasti haettavaksi et silleen.
14.45 Käytiin kattomassa se rasti ja paikallinen nähtävyys... ja 20min "suomalaista" rullaluistelua eli rullaluistimilla pertsaa pitkin hiekkatietä. Oikein "miellyttävä" kokemus.
15.33 Prologi takana (40km yhteensä eli vika osuus n. 24km). Vikana rastina oli kiipeäminen torniin, josta näkyi seuraava rasti. Jokke hoiti tyylikkäästi sen (koska leimausväline eli Emit on niitattu pysyvästi kaverin reppuun) ja samalla Tane paikkasi hiertymiä kantapäästä (pakko hoitaa pois ennenkuin ärtyy pahaksi, opittu GPC1:stä). 5,5h takana eli tankkaamme kunnolla ennen seuravaa osuutta. Osuuksilla olemme myös pitäneet lyhyitä tankkaustaukoja eli jotain on opittu myös GPC2:sta.
15.56 Osuus 1 eli pyöräily alkaa, hieman venähti, mutta tämä on pisin osuus ja piti tehdä varmistuksen varmistuksia, sekä isoa tankkausta.
17.00 Ehdimme juuri ekalle Questille ajoissa (toki olisivat odottaneet meitä kauemminkin, koska kuulemme, että kärki on pahasti ihanneaikaa perässä). Alun 3 rastia meni helposti, nelosella hieman arvontaa uran suhteen, mutta ihan OK tähän mennessä. Questille tullessa tetsataan kunnon jyrkänne fillarit kannossa, alkaa tuntumaan kotoisalta :-). Questissa on 2 osuutta: laskeutuminen 34m korkealta padolta ja sitten manala.
Pienen odottelun jälkeen 11 kerrosta ylöspäin ja sieltä laskeutuminen köydellä. Tämä on aina adrenaliinipiikin paikka, mutta tällä kertaa homma sujuu minulta hyvin (ja Jokelta kuten aina). Tane hieman himmailee, mutta hienosti hoituu! 
Tosta alas! (kuva Tapani Launonen)
 Sitten maan uumeniin kallion sisälle. Pimeetä on, vain yks lamppu matkassa, joten ei oikein tiedä miten sitä pitäisi portaissa. No perille löydetään, aika spooky paikka.
Ja tosta! (kuva Tapani Launonen)
17.35 Matka jatkuu tuoden eteen suunnistusvirheet (10min/virhe) rasteilla 6 ja 8. Jokke ja Tane puhuvat, että tämän kisan jälkeen alkaa LOMA. Korjaan, että loma alkoi jo. Vai mitä mieltä olette: yli 24h kaveriporukassa "kevyesti" liikuntaa harrastaen, ei perhettä, ei puhelinta, ei nettiä, ei TÖITÄ. Se jos mikä on lomaa ;-).
18.54 "Nyt sulla keulii" (ilmoitin ukoille, et jos fillarivauhtini on liian kova niin ilmoittakaa siitä noilla sanoilla). Kieltämättä on viime kilometrit polkenut aika kovaa maastoon nähden, mutta ku ketuttaa nuo ainaiset pikku suunnistusvirheet joita tulee koko ajan! Päätän rauhoittua :-).
19.40 Kele ja 20min ketunlenkki!! ei näin, mutta hieno koski vie mennessään.
20.22 Nyt on ratamestari näytellyt parastaan, loistavaa polkua ja sitten se SUO. Järisyttävä määrä paarmoja ja hyttysiä (ja se hyttysmyrkky siellä seuraavassa vaihdossa, eihän pyöräosuudella sitä tartte, eihän?). Suo on vielä merkkiä upottava eli osan matkaa pyörää on kannettava.
21.00 Rasti 11 ja päätös siitä, että menemme lyhyempää reittiä seuraavalle Questille (josta saa vettä). Syyt on yksinkertaiset: laskemme, että melontaan on varattava enemmän aikaa, suo vei voimia ja energiaa, kuumuus on vienyt arveltua enemmän nesteitä.
21.53 Rasti 15 (haettiimpa kuitenki 14) ja questi peruutettu/siirretty. Kuumailmapalloon jumarointia olisi tiedossa aivan toisaalla. Päätämme mennä katsomaan, vaikka todennäköisesti tulemmekin liian myöhään. Rastilta löytyy kuitenkin MAKKARAA, kahvia (mulle pillimehua) ja pullaa. Lisäksi saamme täytettyä jumapullot, jotka ovat aivan tyhjät.
22.20 Taas matkaan. Piti syödä hieman lisää, kun ei niillä ollu vaihtorahaa "röyh". Vatsamme eivät tunnista kiinteää ravintoa, vaan laittavat tiukasti vastaan. Kutsukaa ny vaan ne vihanneksen hajottajakaverit töihin taas, geeliä ei tipu vähään aikaan!
22.50 Rasti 20. Rastit 16-19 oli jätetty kaikilta pois, kun kärkikin oli aikataulusta jäljessä. (Oltaisiin me ne jätetty joka tapauksessa...)
23.20 Nyt alkaa olla pyörälykiintiö täynnä vähäksi ajaksi ja suo ei kiinnosta. Otetaan siis tää rasti ja käydään kattoon se kuumailmapallo ennen melontaa, eiks vaan?

Lauantai 6.7.
00.20 Huoltopaikalla, melonnan lähdössä. Ei ollu enää kuumailmapallo paikalla. Reilu 8h/103km pyöräilyä takana ja 143km yhteensä. On aika vaihtaa kuivat kamppeet ja tehdä perusteellinen tankkaus seuraavalle osuudelle aloittaen järjestäjien tarjoamasta jauhelihakeitosta.
01.05 Lähetäämpä poijaat meloon, ku alko sopivasti sataanki! 
01.22 Se niistä kuivista vaatteista. Kanootti ympäri kolmannessa "koskessa" eli kivikossa. Keskipenkkimme on liukas, näin sateella... Sataa nimittäin kuin sieltä kuuluisasta Esterin p#¤"##¤stä. Kylkeen pikku vamma ei mitään vakavaa.
02.20 Keskimies eli minä en pysy penkillä ja taas nurin. Mela vääntyy pahaenteisesti, mutta ei katkea, uusi "nopeampi" look vain. Jokke hyppää keskelle ja jatkaa melomista pääsääntöisesti polvillaan.
05.30 Olemme täysin varmoja, että Muhosjoki on paikka mihin kannattaa ehdottomasti mennä romanttiselle kanoottiretkelle! Ihan vaan pari miljoonaa seuralaista (heti kun sade loppui). Ihan vaan sata kivikkoista koskea, josta ei pääse melomalla läpi. Ihan vaan tuhansia jokeen kaatuneita puita, joiden yli tai ali pitää päästä. Mutta muuten hienot maisemat ja tapahtumia riittää. Olemme kuitenkin vasta kanoottiretkemme puolivälissä, jossa pitää kantaa kanoottia n. 500m (ei jotenkin toimi)
Kyl jaksaa ( kuva Tapani Launonen)
ja löytää joku Ranch? eli Quest 3. Jalkaa toisen eteen ja no perhana onhan yhen pellonlaitaan joku kyhänny lännenkylän ja sieltä löytyy rasti heti saluunan yläkerrasta (siis oikeesti, ei oo mun harhoja, vaikka Tane auttoikin asiaa mukiloimalla mua melalla silmään). Takaisin melontalaitteelle... Parasta on, että joku on tehnyt tulet laavulle, jonne istahdamme hieman murkinoimaan. 
06.50 Romanttinen Muhosjokiristeilymme jatkuu...
08.25 Ei voi olla totta, tää loppuu tähän? Viimeinen taival olikin selvästi helpompi. Hienommat maisemat ja lepposaa läpsyttelyä. Kokonaismatka 170km eli melontaa tuli 27km. Aloin ns. "tummua" pahasti eli meinasin nukahtaa (fillareita piti vähän väistellä, kun olivat ihan varmasti tehneet pyörätien keskelle jokea... tämä siis mun harhoja). Vähän ennen loppua vielä Jokelle "pitstop". Nyt kanootin kanto koulun pihalle ja Kanjoneering osuudelle. Näköjään kypäräni lippa on jäänyt jonkun väistetyn puun nokkaan tai joenpohjaan... Ja kanootistamme voimme sanoa seuraavat kommentit: ihan hyvä kun on oma, muuten hidas p%¤#".
Hyttysmyrkky on turvallinen aine iholle, mutta ei kypärälle (kuva Tapani Launonen)
Ja eteenpäin, taas hymyilyttää  (kuva Tapani Launonen)
08.55 Tanen ja mun "pitstop"...
10.40 "Eilen oli elämäni hienoin ilta ja tänään mennään kovempaa", no joo ei ihan pidä kisabiisi paikkaansa.  Aika "tummaa" on ollut tiimin toiminta viime tunteina. Jalat eivät suostu ottamaan juoksuaskeleita, sattuu ihan liian paljon joka paikkaan. Tanelta onnistui n. 10 askelta, Jokelta ja multa 2. Kävely sujuu, mutta suunnistusvirheet seuraavat toisiaan ja ylimääräistä säätöä tulee koko ajan. Asia konkretisoituu, kun vastaan tulee 6h kisaajia eli Paksumahat Kaitsu ja Joksa. n. minuutti miesten ohituksen jälkeen aivojeni prosessointi saa käsiteltyä Kaitsun tsemppi kannustuksen ja tuottaa sanan "moe" ja käsi heilahtaa(toki miehet on silloin jo kadonneet kauas) ja "moe" taitaa tavoittaa seuraavan Paksumaharyhmän Kaken, joka tulee vauhdilla pystysuoraa metsikköä alas pyörän kanssa. Jotenkin epätodellinen fiilis, kun seisot hylätyn mökin pihalla, todella hienolla paikalla, aurinko kurkistaa jostain ja aivot lyö tyhjää pahemmin kuin Gappy MM hävityn pronssiottelun jälkeen. Eteenpäin pitäs mennä, sulla on kartta ja harjanteelle kivunnut Jokke tulee jo alas vaikka ei pitäisi...(aika paha katse, kun ilmoitan, että takaisin ylös....). Aika turhaa on yrittää puhua miehiä vielä yhdelle Questille tai no enpä taida itsekkään edes haluta muuta kuin maaliin. Onhan takana on yli 24h seikkailua.
13.54 Kanjoneerining osuus lopussa! Kävimme vielä hakemassa kaksi rastia. Piti hakea kolmaskin, mutta suunnistusvirheet eivät ota loppuakseen ja jyrkkäreunaiseen kanjoniin kapuamiset hajottavat miehet lopullisesti. Lisäksi niissä oli poikkeuksetta vastassa suota, puroa eli märkää. Nyt on miehet loppu, ihan loppu, rikki, ihan rikki... 190km takana... (tämä osuus 20km).
14.25 Olemme tankanneet ja vaihtaneet kuivat kamat. Kieroutunut mieleni on herännyt tummuudesta ja saanut puhuttua tiimin vielä loppulenkille. Taas on rataa lyhennetty ja eiks olis hienoo ajaa vika osuus samana kärjen kanssa? Eiks vaan?
15.20 Kaksi rastia löydetty, kaksi jäljellä. Pyöräily sujuu yllättävän hyvin, maasto on mukavaa ja suunnistus on helppoa. Ihme homma miten taas noustiin "tummuudesta".
16.15 viimeinen rasti ja Quest. Loppumatkakin meni hyvin, meikällä alko melkein keulia (ainakin Joken mielestä). Ajoimme lähtöalueen läpi ja siellä oli jo maaliintulleita tiimejä, kisamestari yms. ja fiilis nousi aivan käsittämättömäksi. Eipä oo ollu tätä tunnetta vuosiin tai ei ehkä koskaan. Saan kunnian kahlata lähisaareen, hakea päivän Kalevan ja etsiä siitä maalin sijainnin, torillahan se!
16.33.18 MAALIssa. 217km takana 30h 28min 18sek. Ja se tunne..., no jokainen voi kokeilla itse tätä lajia niin tietää ;-).

Ja sitten se välttämätön paha eli kamat kasaan, mökille, kamojen jako yms. mutta myös illan kruunut eli olutta ja sauna... ja tietysti käsittämäön määrä ruokaa ja unta. Ehkä toivun tästä ensi vuodeksi.

Loppukaneetit:
- Hyvin meni, maksimisuoritus tällä kunnolla. Viime vuoden kunnolla ei lähellekkään tätä olisi jaksettu.
- Suunnistusvirheitä tuli paljon, mutta ei mitään dramaattista. Pääosin 2-10min, ilman niitä tuskin oltaisiin sen enempää rasteja haettu (tai no 1kpl).
- Hieno reitti, hyvä kisaformaatti
- Tiimi toimii vuosi vuodelta paremmin ja varusteet oli kerrankin ihan kohdallaan --> Huvittavien mokien määrä pienenee koko ajan, mikä on lukioiden kannalta murheellista.
- Sijoitus 18. huonompi kuin viime vuonna, mutta toisaalta nyt oli enemmän porukkaa (30 joukkuetta).

Ens vuonna taas...

2 kommenttia:

  1. Te olitte kyllä tooosi hyviä!!!!! Mutta ensi vuonna otetaan revanssi!!!

    VastaaPoista
  2. Ketä ovat nämä lukiot, joiden kannalta jokin on murheellista?
    Hieno on pojilla ollut reissu. Hyvin kirjoitettu. Välittyy hyvin, että teillä on ollut hauskaa.

    VastaaPoista