Tiimi Geopark Challangessa 2014 ja 2021 by Tapani Launonen

Tiimi Geopark Challangessa 2014 ja 2021 by Tapani Launonen
Tiimi Geopark Challangessa 2014 ja 2021 by Tapani Launonen

perjantai 12. kesäkuuta 2015

Ursakin syvin olemus

Ei löydy sanakirjasta Ursak sanalle merkitystä, mutta hieman yli 28,5 tunnin kisan jälkeen voimme esittää arvauksen, mitä se tarkoittaa.
Ensin kuitenkin kuvaus tapahtumista eli reissutarina Ursak seikkailukilpailun Extreme sarjasta a'la Gappy Adventure

Kisa: Ursak Extreme 6.-7.6.2014 (Kuvat: Teemu Saramäki, Karri Pasanen)
Paikka: Jojensuu
Tavoite: Kai sellanen pitäs olla kauden pääkisassa... maaliin ehjänä?
Tämä on jälleen oma näkemykseni kyseisestä tapahtumasta. Tanen mielipiteitä ei oteta huomioon, sorry.
Taustat ja treenit: Huonolta näytää, kuten edellisistä postauksista käy ilmi. Näyttää myös siltä, että sarjassamme kaikki muut joukkueet ovat enemmän tai vähemmän pro eli ihan eri sarjaa meidän kanssa. Missä ovat kaikki muut "kunnossa kaiken ikää" joukkueet?

Perjantai klo 16.15 "Missä oot, mä oon jo täällä apumahiihtostadionilla, tääl ei oo ketään muita?", kertoo Tane, eli hieman yli-innokasta porukkaa liikkeillä, meikä paikalla klo 17.15. Odotellaan siis järjestäjiä saapuvaksi...Kisabiisiksi valitsemme nopeasti tämän, jotenkin tuo "ajan koko yön" kuvaa näitä kisoja

Hieman ennen kuutta saadaan pyörät luovutettua ja sitten mennäänki fast forwardilla... hotellille --> syömään (pasta dinner for two) --> kamojen svälppäystä ja säätöä --> ennakkotietojen uudelleenlukua --> nukkumaan klo 23.30 --> ylös 5.15 --> kanootti lähtöpaikalle klo 6 --> materiaalin haku -->  aamupala --> uimapatjojen täyttö --> karttojen päällystys ja samalla reitin suunnittelua nopeasti --> kamat järjestäjien antamiin huoltolaatikkoihin/kisa-info --> lähtöpaikalle HUH! olihan karmee kiire ja ei aikaakaan kun ollaan jo liikkeillä.

Prologi
9.04 liikkeillä ja 9.06 meinaa laatta lentää, aamupala puskee ylös on pakko kävellä. Samaa tuskien taivalta koko prologi. Ei tosu kulje (toki n.10km/9kk juoksuharjoittelulla ei voine muuta odottaakaan), koska myös alaselkä menee jumiin. Tane odottelee ja hölkkäilee ymmärtäväisen näköisenä.

Vain 28h jäljellä, Läskillä on tuskaista.... tolla toisella ei
Suorituksellisesti prologi menee ihan OK. Uimapatjailusta rantaudumme juuri rastin kohdalle, jota emme tietenkään huomaa ja 3min pummi, sekä sprinttisuunnistuksessa emme heti huomaa rastia urheilukentän katsomossa vaan etsimme sen alta. Mukava prologi, jos olis pystyny juoksemaan edes jotenkin normaalisti.
11:25 Nopean vaihdon jälkeen melomaan, n. tunti kärkeä perässä, mutta omaa aikataulua edellä (olinko mä ajatellu, että me kontataan prologi:-)? 
Melonta sujuu hyvin, hieman on tuulta ja allokkoa, mutta selviämme hyvin (olemme aikaisemmin meloneet kahdestaan vain viime vuoden Lost in Kajaanissa n. 4km...). Pieni tyhjennystauko Joensuun luksusasuntojen naapurissa, on muuten hienoja kämppia hienoilla näkymillä. Sen jälkeen aiheutamme pahennusta lintujen ja lintuharrastajien keskuudessa, Hienosti voi meloa näköjään kuivalla maallakin läpi lintumatalikon, Hieman on siis tulvaa ja "oikaisemme" myönkiäuraa pitkin.
Missä rasti? Missä reittikirja? (kuva itse asiassa toisesta melonnasta)
14:00 Rasti kalliolla, näyttää pahalta. Olemme juuri nähneet vilahduksen toisesta joukkueesta eli jotain täällä on tehtävää... Eli hyppy n. 4m korkeudelta jokeen/kanavaan. Niitä hetkiä kun miettii miksi? ja hyppää vaan. Tane unohtaa pitää liiveistä kii ja haararemmi nasahtaa kulkusiin näppärästi. Hieman puhallellen haetaan vielä rasti hienon kallion toisesta päästä ja takaisin matkaan.
Hieno oli kallio
14.55 Se, että ei ole reittikirjaa mukana on virhe, josta voi saada aikasakkoa. Meillähän reittikirja unohtui vaihtolaatikkoon, jonka vihdoin näemme vaihtopisteellä. Hieman huonot reitit kantaen ja muutenkin olishan sitä ollut rastimääritteistä apua, mutta nyt rullailemaan.
15.30 Siilo ja laskeutumisquest. Vain toisen tarvitsee suorittaa, joten ylläri, ylläri Tane valitsee juoksun ylös ja alas, meitsi siis laskeutuu, näihin alkaa tottua, kunhan ei vaaaaan katso alas :-)
16.30 Rullailu loppuu ja pitäisi olla ampumaquest. Koska olemme 2h 45min kärkeä jäljessä rastin pitäjät ovat jo laittaneet pillit pussiin eli suuntaamme vaihtoon/tauolle. Seuranta omaan aikatauluun ja kärkeen voidaan lopettaa tähän. Muutkin joukkueet ovat todennäköisesti suorittaneet questin eli olemme viimeisiä anyway. Nyt kamppaillaan vain itseämme vastaan.Kilpailun johto ehdottaa ystävällisesti meille, että jospa jättäisitte myös seuraavan mtb-viivasuunnistuksen väliin (jotenkin ovat huomanneet, että meillä ei ihan sama vauhti kuin kärjellä). Pienen tankkauksen ja harkinnan jälkeen päätämme tehdä niin ja jatkamme suoraan MTB osuudelle (toki käymme kuitekin ajamassa hieman lahoja pitkospuita, kun niitä on kerran tarjolla).
23.45 Seuraava taukopaikka olihan kunnon MTB sessio. Ei mitään asfalttia/vain hieman hiekkatietä, pääosa ns. teknistä polkua eli tarkoittaa meille paljon myös tunkkaamista. Ja ne vaarat, joiden päällä on rasti tai jotka ylitämme muuten vaan, Pyytivaara (kun seuraavan kerran kiipeää mastoon, kannattaa reppu jättää maahan), Jukkuravaara(jossa pidän lyhyen tuijotuskisan ahman kanssa, hieno eläin), Niinivaara, Koirivaara, Kolvanenvaara (jossa missaamme jalkaisin tehtävän viivasuunnistuksen), Iso-suppuravaara ja Enonvaara,  huh huh! Fillarin kantoa ylämäkeen ja välillä alamäkeen (yleensä lähes pystysuoraan... ainakin meidän mielestä), Tunkkausta tai vaihtoehtoisesti reisien räjäytystä... Ja ne maisemat... tähän tulisi se kuva, jonka meinasin ottaa..., mutta Tane totesi, että nämä maisemat pitää käydä itse kattomassa. Sen verran hankala oli rasteille päästä, mutta maisemat kyllä oli sen arvoiset. Tätä varten tätä tehdään!
00:35 Pitkän tauon ja pohdinnan jälkeen emme lähteneet suunnistusosuudelle. Näemme tärkeämpänä ehtiä melontaan, johon on ehdittävä ennen klo 8. MTB osuus edessä on pidempi kuin edellinen eli väsyttää jo valmiiksi. Aloitamme 20min pummilla... jota seuraa kaksi peesausrastia ei niin optimireittiä (kts. täältä ketä peesasimme).. Sitten pääsemmekin katsastamaan viimeiset vaarat eli Karhuvaaran ja Tannilanvaaran, joka meinaa jo hyydyttää miehet kokonaan. Pakko on 3min ajaksi kaatua maahan (helppoa, koska rinne on todella jyrkkä) ummistaa silmät. Sen jälkeen raahaudumme viimeisillä voimilla huipulle.
04.50 Pakko pitää taas 5min, silmät kiinni sessio. Alamme nimittäin olla liikenneturvallisuusvaara (Tane meinaa ajaa koirien ulkoiluttajan päälle... hyyymmm...on ne täälläpäin hieman oudot ajat ulkoiluttaa koiraa 04.15)
06:35 Hieman ollut hidasta etenemistä, Tane on aika "yössä" ja pikku pausseja pakko pitää. Nyt päästään oululaisen kansallismaiseman kimppuun eli vihdoin kenkiin "vähän vettä" kun rasti haetaan avosuolta.
07.30 Huoltopaikalla, melonnan lähdössä. Nyt olisi mahdollista mennä pyörällä maaliin asti (n. 1h) tai meloa. Tane on hieman pyöräilyn kannalla, mutta itselleni se tuntuu luovuttamiselta. Eli siis tankkaus ja vesille. "sehän on myötävirtaan"
09.00 Matka tänne oli tuskainen, nyt meikäläinen ei meinaa pysyä hereillä ei millään. Parit 3min unet on ollu pakko ottaa. Tuulta on ollut sen verran, että myötävirran vaikutus ei ole suuren suuri. Nyt kannamme kanootin voimalan ohitse, hieman hankalampi rasti, kun ei pääsekkään tietä pitkin kuten luultiin.
Näppärä "polku"
11.00 Vielä yhdet 3min nokoset piti ottaa. Haastavaa melontaa tähän asti, ei oikein tiedä mistä meloisi. Keskellä jokea tuuli/aallokko on kova, reunoilla pääsee helpommalla, mutta virta ei ole voimakas. Ilmoitan Tanelle, että nyt alkaa loppusuora... ja se todella alkaa, mutta seikkailu ei todellakaan ole ohi, kaukana siitä.
11.50 Olimme ylpeitä, että 10m/s vastatuuli ja aallokko oli takana ja meloimme täydellisyyttä hipovasti. Mutta sitten rastia leimatessa saamme kanootin kaadettua. He¤%&/#" kylmä kylpy, ei pitäis kehua meitä, Onneksi on kuivat varavaatteet repussa ja pääsemme jatkamaan. Kamoja vaihtaessa huomaamme myös kuinka loppu kädet alkaa olla (melontaahan me harrastetaan vuosittain vain näissä kisoissa).
12.20 Takana puolituntia melontaa aivan täysillä! Muuten ei olisi päässyt eteenpäin ollenkaan! Tuuli oli vielä kovempi kuin aikaisemmin ja nyt mentiin ihan suoraan vastaiseen. Oltaisiin varmasti käännytty ja keskeytetty, mutta se olisi tiennyt varmaa kanootin kaatamista. Pientä paniikkiakin oli ilmassa puolin ja toisin. Nyt on taas inhimillistä ja aivan voittaja olo jo nyt.
13.30 Ilosaari! Todellakin iso ilo rantautua viimeisen kerran. Loppumelonta meni jo fiilistellessä, tuuli ei ollut enää niin paha ja ihan lopussa pääsimme jopa nauttimaan kunnon myötävirrasta :-).
13.41 JUOSTEN maaliin. Hieman outoa, että tossu liikkui 28h 30min jälkeen liukkaammin kuin Prologissa :-)! Huikea kisa ja vielä saatiin tsemppi aplodit niiltä harvoilta, jotka vielä olivat paikalla (olimme viimeinen maaliin tullut joukkue :-).
Kisa oli loistavasti järjestetty, suunnitteluun olisi voinut olla hetki enemmän aikaa. Reitti oli upea, kannattaa käydä vaeltelemassa Kolinpolkua ja Patvinpolkua pitkin. Ruokaa/juomaa oli vaihtopaikoilla ja maaliin tulessa lasagne maistui taivaalliselta.
Ensi vuoden ilmottautumismaksu on jo maksettu ja vaikka matkalla vannottiin, että tää oli vika kerta täällä niin nyt jo mieli on muuttumassa :-). Toki olisi mukava, jos edes joku joukkue etenisi samaa tahtia, että voisi kilpailla ja laittaa itsensä vielä tiukemmalle (tai no, ihan maksimit se tuli tällä kertaa vedettyä ilman kilpailuakin).

Kisan virallisia tuloksia ei ole vielä julkaistu ja samoin alku ja loppukuvia vielä kaivetaan...

Niin ja se Ursakin määritelmä?
Sen on pakko olla "vaaran laella oleva rasti, jonne pitää kiivetä pyörää kantaen ja josta avautuu upeat maisemat. Toivon, että näitä Ursakkeja tulee eteeni tässä elämässä vielä useita :-).

Ja sitten Jukolan viestiin... jos vain pysyn hereillä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti