Tiimi Geopark Challangessa 2014 ja 2021 by Tapani Launonen

Tiimi Geopark Challangessa 2014 ja 2021 by Tapani Launonen
Tiimi Geopark Challangessa 2014 ja 2021 by Tapani Launonen

keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

GPC4 - Kotiseutumatkailua parhaimmillaan

Kisa: Geopark Challange Xtreme 28.-29.6.2014 (Kuvat: Tapani Launonen, Tane, Aki)
Paikka: Oulu - Rokua
Tavoite: Kaikki Questit kierretään!!
Tämä on jälleen oma näkemykseni kyseisestä tapahtumasta. Muiden mielipiteitä ei oteta huomioon, sorry.
Taustat ja treenit:
Pääosa luettavissa tästä blogista. Jokke on treenannut enemmän kuin koskaan (joka ei toki ole paljon :-)) Itsellä Iin kisan jälkeen kaikki näytti hyvältä... mutta jos menee vasen jalka ihan jumiin kisasta niin sitä ei ilmeisesti kannata parannella parin päivän jälkeen 2h pyörärogalla, iltarasteilla ja 2h rullaluistelulla. Ehkä joillekkin toimii..., minulla yllättävästi ei. Parin viikon nilkuttamisen jälkeen Jukolan pitkä yöosuus meni jotenkuten läpi, mutta aamulla koipi samassa kunnossa. Onneksi Hieroja-Harri sai poppakonsteilla miehen kisakuntoon... paitsi, että iski flunssa, jota parantelin loppuun asti (ja kisa ei jäljelle jäänyttä yskää yllättäen parantanut). Eli periaatteessa normivalmistelut meikäläisellä, ei oo tainnu yhtenäkään vuonna päästä optimaalisesti kisaan. Muulla tiimillä myös normialustus; Jokella varattuna aika polvitähystykseen heti kisan jälkeen ja Tanella sitä sun tätä vaivaa. No, tämä on kai normaalia tässä iässä, raahauduttiin kuiitenkin viivalle jotenkin.

Kisa oli tänä vuonna jälleen aikaisemmin, kun aiemmin eli kisapaniikki pysyi minimissään, kun töissä oli vielä superkiire. Jokke ja Tane hoitivat ainoan paniikin aiheen eli pyöräpatjailun harjoittelun, joten se oli kunnossa.
Hyvin toimii Jyskin patjalla
Varusteet:
Varusteiden osalta aletaan olla tilanteessa, että kun ottaa autotallin nurkasta ja vaatekaapin seikkailuhyllyltä kaiken mukaan niin niillä selviää kisat. Lisää kamaa ei tartte ostaa (paitsi tietysti uudet uimapatjat, kun edelliset oli riekaleina, sekä tarakat niiden kuljettamiseen). Niin... tai uudet takit hankittiin hyvissä ajoin poistomyynnistä ja kuten blogin pääkuvasta näkyy, kisaan lähdettiin takki auki.

Kisabiisi: Tällä kertaa biisi ei tullutkaan Joken pojalta Lenniltä vaan Tampereen fanimme Liina tartutti meihin tämän Justimuksen rallatuksen, koska meillä on NIIN hyvä fiilis!Reissu:
Pe klo 15 Komentomoduuli saapuu Ouluun mukanaan 4 kilpailijaa, kun nXy:n sXy:t kaverit pääsivät nauttimaan komentomoduulin mittavista tiloista. Nopea kamojen vaihto ja Rotuaarille köysitestiin kilpailunumeromme 1 mukaisesti ekana. Kuvaukseen mennessä putosimme tokaksi ja sen jälkeen suunta olikin sijoituksissa vain alaspäin...
Pitsaa, olutta, saunaa ja niin pitihän sitä reitti suunnitella ja laittaa kamat valmiiksi. Reitin suunnittelu oli suoraviivaista, mutta aikataulun ei... Jotta tavoite täyttyisi, päätimme leikata pisintä osuutta (pyöräily) hieman, jotta jaksetaan ja ehditään vetää myös viimeinen Quest aivan kisan lopusta. Energiat, vaatteiden pussitukset yms. sujuvat jo rutiinilla, samoin kun kapteenin ikuinen narina (ja tarkastukset), että turhat kamat pois repusta (mutta ei huoltolaukusta Tane!).
La klo 7.00 Herätys ja klo 7.50 viemään 6:tta fillaria Sankivaaraan, josta MTB osuus alkaisi. nXy:n sXy:t pyörät siis mukana. Autonvaihdoin kautta Rotuaarille lähtökarsinoihin patjoja täyttelemään. Tässä vaiheessa selviää, että mukana voi olla myös "maalikassi" jonne voisi laittaa maalipaikalle menevät kamat... meillä on vain meidän vaihtoarkku, josta nuo kamat vievät turhaa tilaa... no nyt on myöhäistä itkeä kämpillä olevien lisäkamojen/vaatteiden perään.
Kapujen kokous klo 9.30
Klo 10 Lähdetään matkaan pacecarin takaa, toki me ihan jälkijunassa ja Adventuresarjan seassa osittain. Jokke ja Tane kateissa, mutta Ainolanpuistossa prologin ekan osuuden karttojen luona kaverit löytyy. Seuraavaksi kierretään rasteja ja merkataan niiltä löytyvät seuraavan osuuden rastit karttaan.
10.17 Tossut märät, nice, päästään seikkailun makuun. Sepon reittitakuu toimii eli alle 20min tossut märät tai nokkospuska. Uusi kynä suostui piirtämään yhden ympyrän, sitten ei mitääni, onneksi Tanella on varakynä, jota en ollut ratsannut.
10.20 Uin, kun tossuvalinta osoittautuu vääräksi, Salomon S-labin pohja ei pidä vedessä :-). No on se uinti lähellä muillakin. Hyvä aloitus!
Tiukka rastinotto
10.31 Ainolanpuisto osa 1 esitelty tiimille ja uimapatjailemaan 10min kärjen perässä, mut meillä ei ookkaan niin kiire
10.50 Vihdoin patjat käyttöön, onhan tässä jo juostukki 20min niitä kantaen
11.40 Oulujoen suisto akselilla Kuusisaari-Korkiasaari-Sorsasaari-Hevossaari-Kiikeli esitelty tiimille uimapatjojen avulla, tää oli hupaa, ollaan 20min kärjestä. Ei muuta kun rullaluistelemaan ja etsimään hienoja maalauksia kopeista.
12.20 Heinäpää-Limingantulli-Nokela-Höyhtyä - Karjasilta mukavaa luistelua, muutamalla piruetilla punaisiin valoihin. Ja sitten kunnon pummi, kun ei lue ohjeita ja pyörii muiden mukana 13 min ihan turhaan
12.50 Raksila-Myllytulli - Lasaretti ja rullaluistellen esitelty tiimille keskustan ympäristö. Kaunista kuulemma on. Nyt prologi ohi ja säädön jälkeen juosten melontaosuudelle.50 min jäätiin kärjelle. Tavoite kisassa vauhtina on 1,5x voittaja, nyt ollaan vielä selkeesti sen alle. Matkaa takana 20,5km
13.36 Tossu kulki mukavasti Hietasaareen, jossa Vauhtipuistossa Quest 1 eli ajelin polkuautolla ja Tane kiskoi Jokkea toisessa autossa. Nyt säädetty melonnan alkuun, tää hirvittää jo nyt, ei oo meidän laji, mutta ollaanhan me treenattu tätä jo 3 kertaa (AC24 Muonio 2010, GPC1 2011 ja GPC3 2013), joten kaatuminen ei enää pitäisi olla itsestäänselvyys.
14.25 Toinen Questi ja hyppy möljältä 3m korkeudesta mereen. Porukka ottaa vaatetta pois yms. me hypätään samantien. Kokemuksesta kun tiedetään, että näissä kisoissa ei kuitenkaan kauan kuivana säily eikä oo tarkoituskaan (hieman kyllä vielä flunssa yskittää, mutta...)
15.02 Kun on karautettu siihen ainoaan kiveen Torinrannassa, on vihdoin aika tehdä tuttavuutta Ainolanpuistoon hieman syvemmältä eli "hieman" likaista purouomaa kanoottia raahaten ja patojen yli kantaen. Kanoottikärry on jo nyt hyvä keksintö.
15.20 Tätä on Tane odottanut (paniikissa...)siitä asti kun tuli puhetta Tietomaan tornista... eli sieltä tullaan 45m korkeudesta alas, Quest 3. Hyvin kaveri tsemppaa ja suorittaa laskeutumisen tyylikkäästi. Itsellä tyylikäs laskeutuminen, jännitys ei näy, muuten vaan jalat ihan soosina maassa ja pyllähdys. No eteenpäin, kannusjoukkojen saattelemana.
Ei se korkee ollut
17.30 Oulujokiristeilyä on takana parisen tuntia. Matkaa on säestänyt kotiseutuopas Valasman kertmukset Oulujokivarresta, sekä Tanen laadukkaat huumoripläjäykset, nyt seuraava rasti Heikkilänsaaren sillalla ja voimistelutuokio siltarummun läpi. "Jos olis ollu vesi hieman korkeammalla niin ei olis päästy läpi", sanoo Jokke, "tai mulla olis vielä hieman suurempi nenä" korjaa Tane. Melonta on sujunut odotetusti, porukkaa menee hitaasti ohi ja edessä olleet ovat karanneet... 1,5h kärjestä 7,5h jälkeen, matka etenee itse asiassa paljon nopeammin kuin laskimme. Oulujoen virtaukset on inhimilliset vastavirtaan menijöille.
Ei ihme, että paatti ei kulje kun kukaan ei MELO
17.52 Tehtiin 5min pummi MELONNASSA isolla joella #¤¤¤&%#. Ei muuta kommenttia
18.45 Quest 4 Turkansaaressa, etsitään historillista tietoa, ansassa oli hauki, Tervaportti paloi 1901 ja tuulimylly oli 1850-luvulta, jalka hyvin tahmea 5h melonnan jälkeen
19.20 Pienen myötävirta osuuden jälkeen alkaa melonnan seikkailuosuus eli vedetään kivisiä koskia ylöspäin. Tai siis Jokke vetää kanoottia jossain ihme flow tilassa ja minä ja Tane kompastelemme mukana ja kierrämme rannan kautta kun mahdollista.
20.08 Vaihtopaikalla, melonta on ohi. Jokkekin hyytyy joskus eli loppumatkasta muutkin "pääsi" vetämään kanoottia. Kanoottikärrystä olisi enemmän apua loppusiirtymässä, jos olisi ehjät renkaat... eihän sitä kannata tarkistaa ennen kisaa... Matkaa takana 54km 2h 10min kärjestä 8h jälkeen, ollaan 2-3h edellä aikataulusta...
Läskin lempivaruste, pelastusliivi
Tane ja Tuomaksen reisi
20.45 Piiitkä oli tauko, mutta niin on edessä oleva MTB osuuskin. Tankattiin ja vaihdettiin kamat. Uimapatjat pakataan mukaan yms. yms. monet tiimit karkaavat meiltä.
21.35 Tiimille esitelty Oulun parhaita maastopyöräilypolkuja, hieman pitkospuita ja hienot pannut kivikkoon... on aika tehdä cutoff ja jättää pari rastia väliin alkuperäisen suunnitelman mukaan, vaikka ollaankin edellää aikataulua.
23.28 Tultiin todella kovaa pari tuntia fillereilla suoraa tietä. Ukkoja hirvitti alkumatkasta, kun tultiin "lentämällä" hiekkatieltä asfaltille...sitten vauhti hieman tasaantui. Evästääkin piti, hieman ehkä liian kovaa vedettiin josain kohti? Sitten nätti 15min pummi rastille, kun en huomannut heti käyttää suurentavia laseja (siis ihan vaan varuilta mukana, ikänäköä EI mulla ole, karttojen tulosjälki on vaan nykyisin huonompaa). Ei juurikaan hyödyttänyt oikominen... tai no tunnin verran.
00.30 KYLMÄ. Kaikki vaatteet päällä ja saavumme pyörä/uimapatja ylitykseen. Jonoa on 30min ja kylmyys pahenee. Voitettu aika katoaa, koska meidän perään ei tule ketään eli seuraavat pääsevät suoraan, kun ajatus oli täysin päinvastainen. 
01.30 Ylitys tehty. Puolet matkasta mentiin veneellä, huomattavasti nopeammin ja samalla vaivalla oltaisiin menty molemmat uomat yli patjalla... ja säätöä... sitä riitti, esim. olis varmaan voinut pyytää ohjeet patjatekniikasta Jokelta etukäteen... Nyt kuitenkin keittoa, leipää, mehua ja ei niin hieno striptease esitys koulun salissa allekirjoittaneen toimesta... Juu onneksi oli Tapon kamera kiinni tässä kohtaa. Takana 105km ainakin... ja kärki liian kaukana.
02.05 Taas venähtäneen tauon jälkeen kohti pitkospuuspeciaalia. Just, pitkospuita fillarilla ja pitkään, tykkään, tai sittenkin ei. Sen verta on tullut kammoa tähän hommaan muutamien kaatumisten jälkeen ja nyt hieman väsyneenä, pyörän tasapaino uimapatjan takia hieman vinossa, ja täysi reppu selässä...  ei auta ihmetellä, mutkan kautta baanalle, mulla on tiimin ainoat kuivat sukat... kokonaista 10min kunnes taas tarvon suossa. (olis ollu Tanellakin, mutta ne nyt sitten siirrettiin suoraan repusta autoon)
Kuivat pitkospuut päivällä, ei tekemistä meidän kanssa :-)
03.11 Pitkospuut ohi. Joken ja Tanen mielestä oli mukavaa, tai no Tane kippaa fillarin heti kun pitkokset loppuvat. Itellä ainakin lämmin, kun on tunnin jännittänyt, puristanut jne...
03.25 nyt on kylymä, ihan h&/%¤( kylymä. Varpaat jäässä pahiten, ukoilla pahemmin vielä kun mulla. Lämpötila jotain +4. Hieman muonaa, ja pieni rupattelu Tapon kanssa, joka kurvaa sopivasti paikalle. Ei auta muuta kun lähteä polkemaan koti Utajärveä ja Rokuaa, kyllä se aurinko kohta lämmittää... Silmiä vaan luppasee...
04.33 Pienen haparoinnin jälkeen seuraavat checkpointit löydetty. Ei oikein oikeat nyppylät löydy, mutta lämpöä alkaa kertyä, kun vetää mäkeä ylös alas. Silmä ei oikein oo skarppina myöskään.
Jokke kuitta CP18:sta ja muu tiimi asennossa vieressä kuten aina ;-).
05.07 Nyt luppasee silmä ja pahasti, kun on selkeä tiesiirtymä siirtymä menossa. Pakko pitää selkeä aamiastauko.
07.00 ROKUALLA, nyt on taas tuttua maisemaa. Matka tuntuu jakoissa tukevasti, mutta neulaspolut helpottavat tuskaa. Pieni kierto tehdään koska ei enää haluta kastella jalkoja. Päivä lämpenee...
08.32 Vihdoin pyöräosuuden lopussa. Ajeltiin niitä parhaita lenkkipolkuja, mutta väsy on ja suunnistusvirhe tulee, kun ei malta tarkkaan katella. ainakin 167km takana. Varusteiden vaihto ja ruokaa ja rullaluistelemalla suunnistamaan. 
08.56 Heti lähdön jälkeen, Kaksoislutz korkeaan poloviasentoon. Eipä jalat ihan toimi junaradan ylityksessä... Polovi näyttää pahalta, mutta ei kuitenkaan luu paista. Verenvuotokin vähäistä, joten jatketaan.
09.20 Kyllä oli tuskaista rullailua vaikka alamäkeä. Huonoa asfalttia kipeän polven lisäksi. Tuntui, ettei tämä lopu ollenkaan. Nyt tossut jalkaan ja 15 rastia suunnistusta...
10.09 Joken pitstop, otan 45sek unet.
10.18 Eka rasti, taas ei tää meinannu tulla vastaan millään. Keskittyminen tiukkaa, niin tiukkaa, et kaverit jää kummun taakse ja huhuillaan hetki. Ei pummia, mutta matka painaa...
11.20 b00tin Tuomas kannusti mennessä ja sano, että suunnistukseen menee vain 1,5h, jolloin totesimme, että 2h menee. Tarkkaa toimintaa :-). Suunnistus meni kohtalaisen hyvin, pummia tuli, mutta se oli odotettavaa tässä vaiheessa. Kärpäsiä ja paarmoja ns. tarpeeksi. Enkka taisi olla 30 yhdellä lyönnillä. Ja pitstop ei ole mukava... Kuuma on, onneksi otettiin jotain pään suojaksi, muuten oltaisiin vielä enemmän dilidilidom.
13.10 Taas osuus suoritettu. Olihan hidasta luistelua aluksi, mutta lopussa hyvällä asfaltilla jo ihan mukavaa hommaa.
13.30 Ja vikalle osuudelle. Onhan tämä koko ajana hankalampaa lähteä, kun porukkaa on vaihto/maalipaikalla lepäilemässä jne. urakkansa jo suorittaneena. Järjestäjä Jukka kannustaa eteenpäin, ja tottahan toki ei me nyt kes... mikä se sana oli?
Levätkää te vaan, me jatketaan
14.13 Onhan se hieman noloa, että pummaa paikassa, jossa ajeli ympäriinsä MTB:llä edellisviikonloppuna. nXy:n sXy:t kaverit saavat meidät kiinni ja samantien ohi. Nyt kuitenkin vika Quest, uinti/sukellus. nXyn kaveri menee edellä ja koska meidän arvonnassa ei ollut mukana kuin mun arpalippu eli minä perässä. Kylmää on mutta onneksi on jo aamun aikana paahtunut hyvin. Aurinko paistaa kirkkaasti ja paljastaa etsittävien postilaatikkojen sijainnin helposti. Löytyy se puuttuvan rastin paikka.
16.04 MAALISSA. Olihan todella kunnon hörhöilyä loppumatka. Tuttua maisemaa, joka näytti ihan vieraalta. Kunnon etsiskelyllä löytyy CP25, sitten suoraan eksyksiin ja jonnekkin ja opastauluja seuraten Pookivaaralle ja sieltä maaliin. Rastimääräitteet jäi vaihtoon, joten vikaakin rastia etitään. 

Huh, huh, olihan keikka, n.210-215km ja se 30h. Mutta aurinkoisin mielin tultiin maaliin, keli on loistava, rata kierretty ekaa kertaa aivan suunnitelman mukaan ja vain 2 rastia jäi käymättä (jälkikäteen analysoituna nekin olisi voinut kiertää lähes samassa ajassa). Sijoitus 18. eli sama kuin viime vuonna. Loppumatkalla yritin jo houkutella ukkoja 48h kisaan... vielä aika huonolla menestyksellä, kun kavereiden ajatukset oli siinä onko Lost in Kajaani jo maksettu vai voiko siitä perääntyä (sorry, ei voi :-)).
Reitti oli parasta mahdollista mitä olen treenilenkeillä löytänyt ja kaverit pitivät siitä paljon. Hauskaa kisata kaikki parraat palat. Toisaalta, tietyllä tavoin, jatkossa haluaisi kisoihin johonkin ihan outoon maastoon. Kotikenttäedusta on hyötyä, mutta välillä myös yllättävää haittaa (livenä sijoittaa tietyt asiat kartalle eri kohtaan). Tuleeko GPC5, sitä jäämme odottamaan..., mukana ollaan jos tulee. Onko muuten muita tiimejä, jotka ovat olleet mukana kaikissa GPC:issä täsmälleen samalla joukkueella? Meillä tiimi toimii edelleen hyvin; vaikeita hetkiä on kaikilla, mutta harvoin samaan aikaan, huumoria riittää ja toisaalta osataan olla hiljaa oikeaan aikaan ;-). Puheenaiheet ja jutut ovat huonontuneet mitä enemmän kisoja on takana. Tällä porukalla siis eteenpäin, kohti uusia koitoksia.

Mitä jäi parannettavaa? 
- Vieläkin rauhallisemmin pitää aloittaa fillariosuus
- cut offit jätettävä ihan loppuun, koska mehän aletaan päästä alle 1,5x vauhtiin ja aikarajojen sisällä koko reitti on kierrettävissä
- Huoltolaukun sisältö... lisää vaatteita... uskotaan sitä sääennustetta vihdoin, kesällä ja syksyllä voi olla kylymä!
- Ja ne tauot... aina vaan kestää liian kauan

Kisan kuvia täällä
Tulokset täällä

3 kommenttia:

 1. Hyvä pojat!!!
  Mikä se cut off on? Katselin gps seurannasta, että nytkö ne miehet on niin väsyksissä, että ei edes nää rasteja (pyöräilyosuudella) :) Mikä sääntö noissa rastien skippaamisessa siis on?
  Ja melontajan tuntui teiltä menevän hyvin, ainakin sivusilmällä seuratessa näytti, että olitte edellämeneiä nopeampia.
  Josko sitä ensi vuonna pääsis itse Advemture-sarjaan harjoittelemaan.

  VastaaPoista
 2. Toisissa kisoissa cut off tarkoittaa sitä, että järjestäjä ohjaa jossain vaiheessa hitaammat kilpailijat lyhyemmälle reitille, että ehtivät maaliin järkevässä ajassa. Geoparkin säännöissä tämä on hoidettu toisin, eli on olemassa maalin sulkeutumisaika (ja voi olla Questien sulkeutumisaikojakin) ja joukkueet lyhentävät itse rataa jättämällä rasteja väliin. Tuloksissa sitten koko reitin kiertäneet on ensin, sen jälkeen muut siinä järjestyksessä kuinka monta a) osuutta on käyty b) questiä on käyty c) rastia on käyty. Aika merkitsee vain kun on saman verran noita

  VastaaPoista
 3. Jos uusia maastoja tekee mieli koittaa niin https://www.facebook.com/events/301950673302653/ on ainakin tulossa! Toisaalta "vain" pikamatka 7h vielä ainakin tänä vuonna.

  VastaaPoista