Tiimi Geopark Challangessa 2014 ja 2021 by Tapani Launonen

Tiimi Geopark Challangessa 2014 ja 2021 by Tapani Launonen
Tiimi Geopark Challangessa 2014 ja 2021 by Tapani Launonen

100 päivää laihdutusta


Laihduttaahan voi monella tapaa näinhän ainakin media antaa ymmärtää. On karppausta, hörppäystä, jne. jne. Montaa on kokeiltu ja silti jouluna lähes 106kg ruhoni näytti tältä.
Ei siis mitään kaunista katseltavaa. Kiloja oli tullut 5kg avioliitosta ja 3x 5kg lapsista, siis minulle, ei vaimolle... Päätin siis tehdä asialle jotain, kun viimeinenkin teko syy eli lapset sanomassa, että et saa laihtua, kun muuten sulla ei oo enää permeää masua jonka päällä maata, ei ne enää mahdu mahan päälle on se kuinka iso tahansa.
Mikä siis avuksi? 7 päivän pikadietti ja -3kg ei selvästi auta, kun  seikkailukuntoilija mieluusti kantais ylimääräiset kilot repussa ei vyötäröllä... ja 98kg kilpailupainossakin olisi vielä paljon reppuunlaitettavaa ja siihen on +8kg ... Kaikenlaista ruokavaliota olis tarjolla, mutta kun ei haluais vaihtaa mitään pois...

Välipäivinä päätin kuitenkin pitäytyä ainoossa tavassa mikä oli toiminut eli syödä vähemmän kuin kulutan. Oho, "uusi" ihmedieetti on syntynyt ;-). Aloituspäiväksi tuli 2.1. ja aloituspainoksi vieritin vaa'alle 105,4kg suomalaista lihaa. Seurannan avuksi puhelimeen, tablettiin ja läppärille ilmainen MyFitnessPal. Siihen nettokaloreiksi (=syödyt - liikunta) 1200kcal/päivä ja sitten vaan naputellaan kaikki syöty ape ja liikunta muistiin. Helppoa, vai mitä?

Ekat 2 viikkoa homma sujui kuin Strömössä, treenaaminen maistui, energiaa oli tankattuna niin jaksoi, ja nälkää kesti hyvin. 17 päivän jälkeen turvotus oli kadonnut 100kg alitus oli tosiasia. Tähän olisi normidietit loppuneet ja muutama kilo sitten pudotettu ennen kesän tapahtumia, mutta ei tällä kertaa! Viikonloppu meni squashin junnu SMissä liikunnatta ja viikko meni pahasti punaselle. Silti paino jatkoi putoamistaan...

Seurasi "seesteinen" vaihe pudotuksessa. Kuntoilu maistui normaalisti ja ruokapäiväkirja piti miehen ruodussa. Välillä meni  sipsiä ja karkkia, mutta kaikki korvattiin tiukalla harjottelulla ja tsemppi oli kova, 50 päivää takana ja paino pudonnut jo 10kg! Tää antaa uskoa.mutta sitten.... flunssa

Hankalintahan on, jos syö nettona vain 1200kcal/päivä, ne päivät, kun ei pääse liikkumaan. Sillin kun ei saa syödä kuin sen 1200kcal ja se ei oo paljon se. Ja kun on flunssa ja se pitkittyy ja et pääse liikkumaan niin minkäs teet... Ja kun on lähimenneisyydessä keuhkokuumekokemus niin... Onneksi flunssassa on vähemmän nälkä...  Aikamoinen yhtälö, mutta onneksi flunssa helpotti ennen hiihtolomaa ja punaselle ei menty kovin pahasti.

80 päivää meni lopulta hyvin. Paino putosi 13,5kg ja nyt oltiin jo tämän vuosituhannen alimmassa painossa. Hiihtoloman mässäilyt sai kompensoitua taas liikunnalla, mutta painon putoaminen hidastui koko ajan...

Viimeiset 20 päivää sisälsivät paljon liikuntaa, mutta myös kunnon pääsiäismässäilyä ja paino ei tuntunut enää putoavan. 100 päivän jälkeen paino oli 90,9kg. Pudotusta 14,5kg eli ihan hyvin, tavoitteesta jäin 500g... Vaatekoot on pienentynyt aika selvästi, mutta kuka keksi sellasen farkkumuodin, että vyötäröltä mulle sopivat farkut ei mahu pohkeista ylöspäin?

Mitä opin 100 päivän aikana? Nämä asiat olisi kai voinut lukea jostain laihdutusoppaista..., mutta kun en lukenut, vaan Gappy Adventuren tyyliin kaikki piti tehdä vaikeamman kautta.
- Ymmärrän miksi noi VHH ja karppaus tehoavat useimmille. Jos vetää paljon hyvää proteiinia, siinä on vähän kaloreita, nälkä ei tuu niin helposti ja proteiinia ei normi suomalainen leipä/pasta/riisi ihminen osaa syödä tarpeeksi. Jos sen lisäksi on muita vaikutuksia niin hyvä, uskon, et suurin pudotus tulee kuitenkin noista eli 100g kananfilettä = 100kcal, 100g vaaleeta leipää = 250kcal...

- Ymmärrän, että liikunta ei "laihduta", ainakaan heti. Eli viikon alin paino oli minulla aina torstai / perjantai aamuisin, kun edeltävä päivä oli lepopäivä. Tällä hetkellä oon pahasti koukussa liikuntaan ja jumissa eli liikunta auttaa vielä vähemmän. Mutta lepääminen, kovien liikuntasuoritusten jälkeen ilman ruokaa... no se on ihan syvältä. Toisaalta myös ongelma on tankkaaminen, kun laihduttaa ei "uskalla" tankata pitkiin suorituksiin etukäteen. Tästähän seuraa varma sippaaminen 1,5h/2h kohdalla. Kokeiltu on, ja onhan tämä ollut tiedossa jo aiemminkin ;-).

- Ymmärrän, että kannattaa syödä pieniä annoksia ja usein... mutta kun se ei oo kivaa! Kuurin aikana on ollut kaikenlaisia päiviä, niitä jolloin olen syönyt pieniä annoksia ja usein ja sitten niitä, jolloin oon vetänyt kaikki kalorit suurinpiirtein yhdellä setillä. Jälkimmäistä en kannata, mutta se on mukavaa :-), ainakin joskus.

- En ymmärrä miksi laihdutusohjelmissa porukaa vetää hirveetä treeniä kovalla sykkeellä? Itellä silloin ainakin tulee hirvee nälkä ja seuraavan päivän treenit jää helposti väliin kun on niin rikki. Toki nyt oon aika hyväkuntoinen verrattuna noiden laihdutusrealityjen ihmisiin, mutta silti tärkein treenaamisen muutos johon oon opetellut on palauttavat hajotukset. Siis alhasella sykkeellä ja ei niin pitkään... ja toiminut on. Alku- ja loppuverryttelytkin on ollu ohjelmassa, ainakin joskus. Käsittämöntä, mutta totta kaiken tämän kombinaationa on ikuiset selkävaivat ja hierojalla ravaaminen jäänyt tai ainakin helpottaneet selkeästi. Tiedän, noi kaikki opetettiin varmaan ekalla valmentajakurssilla ja niitä on oppaat pullollaan ;-).

Kaikkea muutakin tallentui kovalevylle omasta kehosta ja sen käyttäytymisestä, mutta niihin palaan ehkä joskus myöhemmin.Lupulta jäin kumulatiivisesti 2049kcal vihreälle eli olisin voinut syödä 20kcal enemmän/päivä :-).

Paljonko sitten treenasin? 109h 20min eli reilu tunnin päivässä. n. 540km hiihtoa eri tavoin, kävelyä, juoksua, kuntosalia, keskivartalojumppaa (oikeesti), squashia, lumikenkäilyä ja laskettelua. n. 93000kcal ylimäärästä eli 930kcal/päivä. Eli käytännössä söin yli 2000kcal/päivä.

Mitä seuraavaksi? No 20kg ei oo vielä pudonnut eli nyt nettokalorit on laitettu 1770kcal/päivä ja sillä mennään toistaiseksi, jotta pystyy treenamaan mukavasti kohti Geoparkkia. Ensin pitää saada se 8 pysyvästi ekaksi numeroksi vaara'alla, sen jälkeen katotaan, millä kaloreilla jatkot. Se on selvää, että olen ruokaholisti eli jos ei ole tarkkailu päällä niin vedän heti monen päivän överit :(.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti